Het belang van wachtwoorden

Onlangs zijn door SLO de concept kerndoelen gepresenteerd. Hierin staan dus ook de kerndoelen voor digitale geletterdheid. Terecht en erg belangrijk! Maar op welke wijze gaat men digitale geletterdheid borgen binnen het onderwijs en hoe digitaal geletterd zijn docenten nu eigenlijk zelf?

Ik geloof dat je binnen een school met alle docenten gezamenlijk al heel veel kunt bereiken door het laaghangend fruit te plukken. Kijk als docent en/of als sectie eens goed naar de lesstof die je aanbiedt en gebruik, daar waar mogelijk, binnen de lessen 15 min. om leerlingen een klein beetje meer digitaal geletterd te maken.

Bij ons in leerjaar 1 leren de leerlingen 3D ontwerpen in Tinkercad. Als docent kun je binnen dit web-based programma heel handig klassen aanmaken waarbij elke leerling een eigen account krijgt. Je kunt op deze account inloggen met je naam en alias. Echter wordt de alias (lees: wachtwoord) automatisch door Tinkercad samengesteld door de voornaam en achternaam van de leerlingen in kleine letters aan elkaar te plakken. Hierdoor kunnen medeleerlingen dus ook heel gemakkelijk op andermans account inloggen.

Wij zagen hierin een dus een heel mooi betekenisvol haakje richting digitale geletterheid. Een korte les ( 15 – 30 min.) over het belang van een goed wachtwoord.

Het lesplan en de bijbehorende powerpoint vind je hieronder. Wil je graag de originele powerpoint? Laat dan even het woord “powerpoint” als commentaar achter.

Het belang van wachtwoorden (Powerpoint) (rechtermuisknop > opslaan als)

Het belang van wachtwoorden (Lesplan)

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *